Naš vrtić je siguran vrtić

I ove je godine kao i prethodnih naš dječji vrtić Potočnica nastavio s projektom „Sigurnije škole i vrtići“ u organizaciji Hrvatskog crvenog križa.

Cilj projekta „Sigurnije škole i vrtići“ je poboljšati znanja i unaprijediti kompetencije djece u predškolskim ustanovama kao i njihovih odgojitelja za izvanredne situacije, pružanje prve pomoći, psihosocijalne podrške i sigurnosti u dječjim vrtićima.

Internetska platforma je prvenstveno namijenjena učiteljima, odgojiteljima, stručnim suradnicima te drugim zainteresiranim skupinama kao što su djeci i roditeljima. Na platformi su dostupne informacije, prezentacije, plakati, upitnici, te prijedlozi aktivnosti i radionice s uputama za izvođenje aktivnosti kao i radnim listovima koje odgojitelji koriste u svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu s djecom.

U provedbi aktivnosti i ove godine sudjelovale su odgojno-obrazovne skupine djece od tri do sedam godina, tako da su odgojiteljice aktivnosti prilagođavale njihovoj dobi, ali i interesima.

Izvanredni događaji nastupaju uglavnom potpuno neočekivano, mogu se dogoditi bilo kada i bilo gdje. Osvješćivanjem i širenjem znanja o tome što možemo očekivati i kako se što bolje pripremiti iznimno je važan korak u izgradnji što otpornijeg društva koje će se lakše i s manjim posljedicama suočiti s izazovima koje takvi događaji nose sa sobom. Znanjem stečenim upravo na ovakvim vrstama projekta lakše ćemo pobijediti strah i nemoć u neizvjesnim situacijama.