“Zvjezdice” se brinu o ptičicama u hladnim zimskim danima

Briga o ptičicama u hladnim zimskim danima bila je jedna od prilika za realizaciju različitih aktivnosti kojima smo usvajali vrijednosti aktivnog sudjelovanja djece u društvenom životu i promicanje njihove odgovornosti kako prema sebi samima tako i prema životinjama u prirodnom okruženju.

Projekt “Ptice” smo započeli razgovorom o pticama: “Gdje ptice žive?” Čime se hrane?” “Kako preživljavaju zimu?” Pjesmica “Vrapčić u zimi” potaknula je djecu na razmišljanje, te im dala ideje da ptičicama napravimo hranilice kako bi mogle lakše prebroditi zimu. Djeci je ponuđen različit didaktički i slikovni materijal, enciklopedije i slikovnice o pticama koji im je omogućio da steknu određena znanja i predodžbe o pticama, a isto tako da se upoznaju s pojedinim vrstama ptica (ptice selice, ptice stanarice, ptice koje ne lete, egzotične ptice).

Da bi obogatili svoje spoznaje o pticama ugostili smo papagaja Kikija koji je kućni ljubimac našeg Aleksandra, te je nekoliko dana bio član naše skupine. Djeca su ga jako lijepo prihvatila te se brinula o njemu. Naučili smo da su ptice pokrivene perjem koje je nekad služilo ljudima u prošlosti za pisanje te su tako i sami imali priliku istražiti likovnu tehniku crtanja i pisanja perom i tušem.

Izrada hranjivih loptica za ptice od goveđeg loja, različitih vrsta sjemenki, oraha koje su sami čistili, špaga i kalupa za muffine bila je od posebnog interesa za svu djecu.

Također su uživali u istraživačkim aktivnostima različitih vrsta perja od čega ih se najviše dojmilo paunovo perje. Od likovnih aktivnosti uživali su u izradi ptičica od praznih limenki, čepova boca i različitih sjemenki, zatim modeliranju ptičica i njihovih gnijezda od plastelina, perja i sjemenki. U gostima nam je bio tata našeg Vjerana, gospodin Lukačić koji je svojim vrijednim rukama pomogao našim „Zvjezdicama“ u izradi hranilica za ptice od otpadnih dasaka i limenki hrane. Tata naše Tee, gospodin Tkalčec, također je izradio nekoliko hranilica od limenki i drveta kao i tata našeg Lea, gospodin Tratnjak.

VELIKO HVALA svim roditeljima koji su se uključili u naš projekt te na taj način pomogli da obogatimo svoje vrtićko dvorište i na taj način pomognemo ptičicama da lakše prežive zimu.