Tintilinići vedro i razigrano istražuju

…4 vještine koje djeca nauče kada krenu u vrtić

Ovisno o tome što je tvoje dijete radilo prije nego je krenulo u vrtić, ovo su neke stvari koje bi mogle predstavljati uzbudljive izazove za vas, kao roditelje, ali i za dijete…

  1. Suočavanje bez roditelja ili braće i sestara

Moja djeca zaista su uživala u tome da imaju roditelje i braću i sestre oko sebe pa je za svakog od njih vrtić bio poprilična promjena. Promjena rutine, ali i suočavanje s novim iskustvima bez ljudi koji su dotad bili ključne osobe u njihovoj socijalnoj interakciji i emocionalnoj potpori. Srećom, predvidjeli smo ove stvari i osigurali mališanima vrijeme provedeno bez nas i bez njihove uobičajene ‘mreže’ podrške tako da im vrtić nije bio tako veliki šok, ali je svejedno bila potrebna prilagodba.

  1. Slušanje i reagiranje na verbalno usmjeravanje i naredbe

Vidio sam djecu koja su zaista bila uspješna u rutini kod kuće i bila uspješan primjer starijeg djeteta bez puno instrukcija. No, u vrtiću, djeca većinom dobiju instrukcije odgajatelja te rade ono što i druga djeca rade i to se čini kao jedna od ključnih stvari s kojom se djeca susreću u vrtiću.

  1. Socijalizacija

Neka djeca bit će suosjećajna i zainteresirana za vaše dijete, druga će biti neprijateljski nastrojena i agresivna. Vaše dijete naučit će o socijalizaciji više u tih par sati u vrtiću nego što su naučili u cijelom životu dotad. I uvijek kada sam razgovarao s djecom o njihovom danu, socijalizacija i odnosi s drugom djecom i odgajateljima bili su na vrhu tema o kojima su oni htjeli razgovarati.

  1. Promjene i neovisnost

Dio onoga o čemu djeca uče je i kako donijeti pravu odluku, na tisuću malih načina, puno puta na dan. Odgajatelji će im omogućiti da ‘izaberu’ slušati, slijediti osnovne instrukcije i prilagoditi se na svoj način. Velik izazov predstavljaju i razne aktivnosti za djecu i ovisno o tome kakvi su kod kuće, doći će ili neće do malih trzavica između djeteta i odgajatelja ili druge djece.