Ribice: Kako reagirati u dječjem ispadu?

“Ne želim forsirati dijete”, “Želim da mi dijete bude sretno” često su fraze koje roditelji koriste kako bi objasnili zašto djetetu popuštaju, zašto dopuštaju da ih dijete vodi u krivom smjeru umjesto da oni usmjeravaju i ponekad povuku ručnu ako je potrebno.

VAŠE PITANJE – NAŠ ODGOVOR

Moje dijete (2g.) ima potrebu se bacati po podu kada mu nešto nije po volji. Što da ja tada radim?

Prvo ako ste sami, dakle u svom domu onda ignorirajte takav pokušaj komunikacije s Vama. Jednostavno se pravite da ga nema, da ga ne vidite. Samo tako će dijete shvatiti da tako ne može postići ono što želi i prestat će, odučit će se takvog oblika nepoželjnog ponašanja.

Drugo, ako niste sami, nego u nekom dućanu, u parku ili slično, odmah uzmite dijete i izvedite ga van. Pričekajte da se smiri, recite mu da ćete se ponovno vratiti u dućan(parkić i sl.) kad se smiri i kad se može pristojno ponašati. I kad se dijete smiri, vratite se. Ako počne iznova, počnite i vi, opet udaljite dijete na neko mirno mjesto i zahtijevajte od djeteta da se pristojno ponaša pa ćete se tek tada vratiti. Ako slučajno ponavlja svoju potrebu za bacanjem 3 puta onda se više nemojte vraćati. Jednostavno mu objasnite da ćete doći drugi dan kada će se moći lijepo igrati s drugom djecom ili kad ćete moći mirno kupovati u dućanu. Nemojte mu nabijati grižnju savjesti, jednostavno shvatite to kao trening da se dijete nauči kontrolirati, nauči ponašati po pravilima. Za to svima, pa i djeci, treba određeno iskustvo stečeno kroz vrijeme. Sve je to škola koja se treba proći. Bitno je da dijete osjeti da ste mu čvrst oslonac na koji može računati. SRETNO :-)

no images were found