naslovnica

Bubamare su svakim danom sve veće
Bubamare su svakim danom sve veće

Dijete u drugoj godini privlače nova svojstva, novo u okolini te je upoznaje trganjem, prevrtanjem, rastavljanjem, udaranjem, hvatanjem, bacanjem. Može samostalno doseći predmet koji je izvan domašaja njegove ruke, tako da privuče podlogu na kojoj se nalazi željeni predmet. U igri ustrajava u traženju željene igračke. Pažnju usmjerava na događaje i pojave koje potiču na istraživanje i u toj dobi među djecom su utvrđene razlike u stabilnosti pažnje. Probleme rješava pomoću aktivnog procesa pokušaja i pogrešaka, a u drugoj polovici druge godine ovaj proces napreduje – sposobno je mentalno si predočiti problem i aktivnosti koje će poduzeti u rješavanju jednostavnog zadatka (sposobno je stvoriti mentalne predodžbe onih aktivnosti koje je više puta ponovilo). Do kraja 2. godine dijete završava uspostavljenje postojanosti predmeta koje je počelo od 6. mjeseca (spoznaja da predmet postoji iako nije u njegovu vidokrugu). Pamti i oponaša ne samo pojedina ponašanja nego i slijed 3 jednostavnije radnje, prepoznaje predmete i spominje ih izvan situacije u kojoj ih je vidjelo. (more…)

Iščekivanje svetog Nikole u Sovicama
Iščekivanje svetog Nikole u Sovicama

SVETI NIKO SVIJETOM ŠETA

Sveti Niko svijetom šeta

traži djecu svoju

jer za svako dobro dijete

ima stvarcu koju. (more…)

Sveti Nikola u Vrapčićima
Sveti Nikola u Vrapčićima

I ove godine trudili smo se biti dobri. S nestrpljenjem smo čekali taj dan kada ćemo u našim čizmicama /cipelama pronaći iznenađenje. Cijeli tjedan smo raspravljali o Svetom Nikoli i svojim djelima/ igrom nastojali pokazati da smo zaslužili poklone. (more…)

Sv. Nikola razveselio mališane Dječjeg vrtića”Potočnica”
Sv. Nikola razveselio mališane Dječjeg vrtića”Potočnica”

Ovo je divno vrijeme. Vrijeme u kojem prizivamo, priželjkujemo, slavimo radost i ljubav. Upravo je takvo ozračje ispunilo naš vrtić u proteklom tjednu iščekujući najdražeg sveca djece. Iščekivanje svetog Nikole uvijek unosi u vrtić posebne osjećaje i uzbuđenje. Kako bi ga što bolje dočekali ovih dana djeca su vrijedno radila. Pripremali su zajedno s odgajateljicama vrtićko ozračje, ukrašavala, crtala i slikala, pjevala pjesmice o sv. Nikoli sve u nadi da će ih posjetiti na sam blagdan i donijeti prekrasne poklone. Kako se upornost i dobra djela uvijek isplate, tako je bilo i ove godine pa nas je sv. Nikola nagradio i na sam blagdan donio poklone u naše cipelice koje smo pripremili. (more…)

Vrtić je važan za Tintiliniće
Vrtić je važan za Tintiliniće

U vrtiću djeca postaju pripadnici male zajednice. Počinju druženja s drugom djecom, stvaraju se prva prijateljstva, prve zajedničke igre i suradnje. Kao i prve nesuglasice i svađe. One su jedan od načina na koji dijete uči i vježba kako postupati u određenim situacijama, dogovoriti se, izraziti ono što želi ili ne želi, odnosno osvijesti svoje potrebe i nauči kako regulirati emocije. (more…)

Čitanje prve slikovnice “Moja baka”
Čitanje prve slikovnice “Moja baka”

U sklopu projekta “Naša mala knjižnica ” čitanje prve slikovnice ” Moja baka”provela je starija odgojna skupina “Lavići” kroz aktivnost suradnje s rodiiteljina i užom obitelji. Slikovnicu je u skupini čitala naša gošća baka Mira, koja je svojom pojavom u skupinu donijela duh djetinjstva i topline. Svojim brižnim i blagim pristupom “Lavićima” je uz pročitanu slikovnicu ispričala još niz priča i zgoda koje su oni sa zanimanjem slušali. Pokazala im je kako se izrađuju lutkice od vune pri tom pričajući o svom djetinjstvu i lutkama koje su izrađivali jer u ono vrijeme lutke ni igračke nisu se mogle kupiti. (more…)

Sovice uživaju u raznim aktivnostima
Sovice uživaju u raznim aktivnostima

Ovaj mjesec je pun sreće i veselja. Imamo čak 5 rođendana! Sovice rado svojim prijateljima slavljenicima pjevaju rođendanske pjesme i izrađuju rođendanske čestitke crtajući po papiru. Kišoviti dani bili su poticaj za igru liječnika budući da se naš medo razbolio hodajući bos po kiši. Sovice su nestrpljivo uskočile u ulogu liječnika koristeći liječnička pomagala (toplomjer, stetoskop, inhalator). Uz topli čaj i svakodnevnu njegu medo je već do kraja tjedna ozdravio! Naš pano smo zajedničkim snagama ukrasili muharama, kapljicama kiše i lišćem. Kako je to sve izgledalo možete pogledati na sljedećim fotografijama. (more…)

Pčelice u medunarodnom projektu Say hello to the world
Pčelice u medunarodnom projektu Say hello to the world

Pčelice su sudjelovale u drugom video pozivu međunarodnog karaktera sa partnerom vrtićem “Vesela loptica” iz Preloga. Tema susreta je bila “Moja obitelj” gdje su djeca predstavila svoje likovne radove, opisala i imenovala članove svoje obitelji te otpjevala pjesmicu “Čemu služe roditelji”. (more…)

Mravići u igri
Mravići u igri

Djeca se moraju igrati kako bi razvila svoje spoznajne sposobnosti i motoričke vještine. Djeca razvijaju društvene vještine družeći se sa svojim vršnjacima. Uče surađivati i dijeliti. Različite igre potiču, razvijaju i nadopunjavanju različite aspekte dječjeg razvoja – od emotivnog do fizičkog. Zato je djetetu važno da se okuša u svima. Na taj način uči o sebi i drugima. Kroz priče, pjesme i ostale zanimljive materijale Mravići se smiju, vesele, plaču, ljute, dijele s prijateljima i svojim odgojiteljicama. (more…)

NATJEČAJ za prijam u radni odnos u Dječji vrtić „Potočnica“
NATJEČAJ za prijam u radni odnos u Dječji vrtić „Potočnica“

Na temelju članka 26. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju („Narodne novine“, broj 10/97, 107/07, 94/13, 98/19, 57/22. i 101/23) i članka 54. Statuta Dječjeg vrtića “Potočnica”,  („Službene novine“ Općine Pitomača, broj 10/22), Upravno vijeće Dječjeg vrtića “Potočnica”, objavljuje… (more…)