FOTO – Zečići: Korisni savjeti roditeljima – odvikavanje djece od pelena

Pozdravljaju vas Zečići koji su se povećali za još dva člana te nas je sada 14. Kod nove djece privikavanje još traje, a odmažu nam i bolesti. No, s vremenom će biti bolje. Kako u našoj grupi ima i starije djece koja su pred vratima odvikavanja od pelena želimo roditeljima pomoći korisnim savjetima.

Kome su pelene problem? Djetetu ili roditelju? Djetetu sigurno nisu, jer ono će nuždu obaviti u pelene ili bez njih, njemu je svejedno. Pelene su danas vrlo udobne, ne žuljaju, guza je uvijek suha.

Zašto ih onda zamijeniti za gaćice koje stišću, ulaze u guzu, neugodne su kad su mokre?

Sve do otprilike 15 mjeseci dijete veliku i malu nuždu obavlja automatski. Ne zna kada će je obaviti, ne zna da ju je već obavilo. Dokle god nije svjesno da ona mlakica na podu ima neke veze s njim dijete nije zrelo za odvikavanje od pelena. Zato ne treba žuriti.

Bez djetetove fiziološke zrelosti i emocionalne spremnosti na suradnju, kao i bez roditeljskog strpljenja i dobrohotnosti, neće biti ni uspjeha. Fiziološka i neurološka spremnost djeteta za odvikavanje od pelena u prosjeku dolazi nakon što dijete samostalno prohoda.

Kada započeti?

Kao roditelj morate biti spremni da period odvikavanja od pelena traje 2-3 mjeseca (nije pravilo, neki puta je dulje, a neki puta kraće). Većina roditelja odlučuje se za ovaj „posao“ tijekom ljetnih mjeseci kad su na godišnjem odmoru i kada je dovoljno toplo da ne moraju brinuti hoće li se dijete prehladiti ako bude u mokrim gaćicama.

Dijete je spremno kada primijetite barem nekoliko od ovih znakova:
• Ima normalnu, redovitu stolicu,
• ima duže periode kada je suho,
• svjesno je da je već obavilo nuždu,
• vidljivo pokazuje da obavlja nuždu (umiri se, pravi grimase i sl.),
• pokazuje interes za korištenje noćne posude ili WC-a,
• koristi riječi za veliku i malu nuždu (npr. piškiti, kakati),
• smeta mu puna pelena i sviđa mu se biti u gaćicama.

Obično se ovakva spremnost uočava kod djece u dobi između 18 mjeseci i 24 mjeseci.

Kad u djetetovom ponašanju uočite da je upravo na putu da obavi nuždu, kad se ukoči, zgrči, pocrveni u licu, ponudite mu da to može obaviti u posudu. Nemojte misliti da će odmah shvatiti što točno očekujete od njega, dajte mu vremena. To je njegov izbor hoće li obaviti nuždu u tutu ili u pelenu, obavit će je u svakom slučaju. Imajte povjerenje u dijete da želi biti samostalno kao i u drugim stvarima i zato ga ne požurujte – nitko nije pelene ostavio preko noći!

Većina djece počne prvo s kontrolom crijeva jer od pritiska u debelom crijevu do ispuštanja stolice ima dovoljno vremena da se dijete svuče i posjedne na tutu. Budite smireni, pravite mu društvo da se i ono opusti jer bit voljnog vršenja nužde jeste opuštanje mišića (sfinktera) koji zatvara debelo crijevo.
Ako je dijete napeto jer svi od njega očekuju da nešto napravi u tutu od kakanja nema ništa!

Kad s kahlice dijete pređe na WC (neka djeca žele odmah obavljati nuždu u WC) nabavite dječju WC sjedalicu na kojoj neće osjećati strah da bi moglo upasti u školjku i koja ga neće uštipnuti za guzu. Također mu ispred školjke postavite klupicu da se može samo popeti na WC školjku i na koju može osloniti noge da mu ne vise dok sjedi ne WC-u.

Kad primijetite da je poslije popodnevnog spavanja pelena češće suha nego mokra recite djetetu da je spremno za spavanje bez pelena. Nakon buđenja posjednite ga na posudu. Isto pravilo vrijedi i za noćne pelene koje obično dolaze zadnje na red. Zaštitite krevet velikim najlonom i nemojte djetetu uskraćivati napitak prije spavanja. O količini popijene tekućine ovisi samo hoće li noćna lokvica biti veća ili manja. Ne budite dijete po noći da bi mokrilo. Ako tvrdo spava radije odgodite skidanje noćne pelene. Noćne pelene toleriraju se do pet godina.

Ako ne može izdržati suho cijelu noć, dijete treba probuditi puni mjehur, a ne mama! Odvođenje na WC u polusnenom stanju samo podržava mokrenje u snu. Ako se počne vrtiti u snu zbog punog mjehura bolje je da se sasvim probudi i bude svjesno da mu se piški i obavi to budno. Ne brinite zaspat će ponovo.

Razmislite što vam je cilj : djetetova samostalnost ili suhi krevet?

Veliku pomoć možete očekivati i od nas jer je dijete većinu dana u vrtiću.
Do sljedećeg viđenja pozdravljaju vas veseli Zečići i njihove tete Vesna i Kristina.

Još nekoliko savjeta:

• Od najranije dobi treba privikavati dijete da se ugodnije osjeća u suhim pelenama. Ako se navikne na mokre pelene teže razvija osjećaj za mokru ili pokakanu pelenu.
• Ako dijete na tuti ne obavi nuždu za 5min, ne prisiljavati ga da sjedi dok ne obavi nuždu.
• Kada ste jednom započeli s odvikavanjem od pelena vjerojatno će se povremeno desiti uprljane gaćice, nemojte dijete zbunjivati vraćanjem na pelene.
• Za sva pitanja obratite se odgojiteljima ili stručnoj razvojnoj službi.
• Ne zaboravite da u sazrijevanju nema čvrstih odrednica, zato pratite svoje dijete i ono će vam sigurno pokazati kada je vrijeme za odvikavanje od pelena.

no images were found