PROLJEĆE, PRERADOVIĆ I PČELICE!

Lete pčele vrijednice, obilježivši prvi dan proljeća raznobojnim bojama. I to ne cvjetnim bojama, već bojama raznolikih čarapa! Sjetili smo se malog prijatelja Gabrijela koji nam je gostovao u skupini i kao podršku svima oboljelim od Down sindroma – i mi smo obuli vesele i raznolike čarapice. Mjesto u kojemu živimo ,a koje predstavljamo kroz međunarodni projekt „Say hello to the world“, slavi jedan poseban rođendan.

Na upit djece ; …“a koji je to rođendan?“ slavnom pjesniku Petru Preradoviću, djeca su nacrtala predivne čestitke, sa tortama balonima…i kako već priliči jednom slavlju. Posjetili smo rodnu kuću pjesnika u Grabrovnici i saznali koliko je on bitan za jezik kojim danas govorimo. U Grabrovnici nas je kroz kuću proveo njen voditelj g. Srećko Mijatović i putem izložaka , multimedijalnih i 3D rekonstrukcija dao uvid u najranije dane, djetinjstvo i rane školske dane Petra Preradovića kao i osobitostima života u zavičaju. Pročitali smo poznatu pjesmu Zora puca, istražili kako je to pisati guščjim perom, sjediti u nekadašnjim školskim klupama i upriličili mali program na pozornici. Interaktivnim sadržajem poput dovršavanja pjesme, zajedničko slaganje stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama dodatno su djeca angažirana i zabavila se. Podrumski prostor (pod nazivom Susreti) mjesto je sučeljavanja posjetitelja i Petra Preradovića u hologramskom obliku, čime su djeca bila oduševljena.

Zahvaljujemo i tati dječaka Erika, g. Igoru Đaniću, koji nas je dočekao i proveo kroz izložbu slika u prostoru galerijskog potkrovlja. Djeca su porazgovarala o slikama, uočavala lokacije koje su uklopljene u slike (rijeka Drava, Bilogora,dijelovi Pitomače…) i lijepo se podružila sa umjetnikom. Kako nam je jedan od ciljeva u ovom projektu, upoznati kulturne znamenitosti, prenositi kulturu i baštinu, u našem vrtiću radimo dalje na kulturnim aktivnostima. Ujedno želimo utjecati na porast zanimanja i interesa za kulturne programe, kao i stvoriti poticajno okruženje za značajnije i svrhovitije uključivanje i najmanjih stanovnika u kulturni život zajednice. Do skorog susreta želimo vam ugodne proljetne dane.