I NAŠ VRTIĆ JE SIGURAN!

DV Potočnica se početkom pedagoške godine 2021./2022. priključio Erasmus + projektu „Sigurnije škole i vrtići“ u organizaciji Hrvatskog crvenog križa. Internetska platforma sadrži metodički i sadržajno standardizirane različite edukativne materijale, aktivnosti, alate koje odgojitelji i stručni suradnici mogu koristiti u svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu s djecom. Cilj projekta je poboljšati znanja i ojačati kompetencije djece, odgojitelja i svih drugih zaposlenika u pripremi za izvanredne situacije, prvu pomoć i sigurnost u vrtiću. U provođenju aktivnosti sudjelovale su odgojno-obrazovne skupine djece starije od tri godine, pa su se i same aktivnosti prilagođavale njihovoj dobi ali i interesima.

Protekle dvije turbulentne godine su nas osvijestile kako se izvanredne situacije ipak događaju i naše privatne i poslovne planove gurnule van okvira. Mijenjali su se prioriteti i odluke, a potreba za znanjem i informiranosti nikad nije bila izraženija. Cjeloživotno učenje i kontinuirano usavršavanje pomaže nam nositi se s različitim životnim izazovima. Preuzimanjem odgovornosti i aktivnim sudjelovanjem učimo se kako pomoći samom sebi i bližnjima i tako utjecati na ishod situacije. Znanjem pobjeđujemo strah i nemoć u neizvjesnim ugrozama.

hrdgdgd

U odgojno-obrazovnom radu bile su zastupljene neke od sljedećih tema:

• Komplet za izvanredne situacije – Set2GO
• Plakat na temu „Priprema za izvanredne situacije“
• Upoznavanje sa žurnim službama i njihovim brojevima
• Ponašanje i oblačenje pri niskim temperaturama
• Priprema za potres
• Sigurni ppostupak u slučaju potresa”Sagni se,prekrij i drži za..”
• Nošenje s osjećajima „Otvaranje i zatvaranje padobrana“

I tako smo ostvarili pravo na oznaku „Siguran vrtić“ koju ponosno ističemo. Sudjelovanje u projektu će se nastaviti i u narednim pedagoškim godinama jer su zdravlje i sigurnost temeljne ljudske potrebe.