Djeca uče vještine koje su im potrebne za razvoj socijalnih vještina

U vrtiću su nam dani ispunjeni igrom kroz koju djeca uče vještine koje su im potrebne za razvoj socijalnih vještina. Uče surađivati i poštivati jedan drugoga, uljudno se ponašati prema svima i koristiti najvažnije riječi koje i sami volimo čuti od drugih. Učenjem kroz igru lakše usvajaju nove vještine i znanja jer u društvu je uvijek veselije. Evo primjera igara kojih se možete igrati kod kuće, na rođendanima i sl. Ne zaboravite, cilj je dobro se zabaviti i uspostaviti kvalitetne emotivne i socijalne veze sa partnerima u igri. Nije problem izgubiti, problem se ljutiti na druge zbog tog.

IGRE RIJEČIMA

Kako pomoći svom djetetu u pravilnom razvoju govora? Kako «pripremiti teren» za kvalitetno čitanje i razumijevanje teksta? Kako sve to uskladiti, izbjeći osjećaj neuspjeha i ugodno provoditi vrijeme sa djetetom? KROZ IGRU!

U nastavku smo vam pripremili nekoliko igara riječima koje vam mogu pomoći u vašim nastojanjima da potičete govorni razvoj djeteta.

MEDO SPAVA (osvješćivanje razlike u intenzitetu zvuka)
U sredini kruga medo spava. Djeca se tiho šuljaju oko njega šapćući da ga ne probude. Vrijeme je za buđenje. Svi glasno plješću 3 puta i viknu jedan, dva, tri! Medo se ljuti, slijedi uspavljivanje, uz šaptanje, ljuljanje, uspavanku. Za ovu igru potrebno je barem 2 igrača (npr. roditelj i dijete).

GLAZBENI KIPOVI (uočavanje ritma i promjene u ritmu)
Na zvuk glazbe djeca se kreću u ritmu. Na prestanak glazbe zaustavljaju se u položaju u kojem su uhvaćena.

VREĆA RIME (uočavanje rime)
Čvrsta se papirna vrećica napuni parovima sličicama u rimi, te igrači naizmjence izvlače sličice dok ne sastave što je moguće više parova u rimi. Prijedlozi sličica: vuk-ćuk, zec-perec, lokot-kokot, trava-tava, kos-nos, frula-lula, muha-juha, ura-pura,kolač-kotač

MICA TEPALICA (raščlamba riječi)
Lutku u liku djevojčice predstavite djetetu kao lutku koja tepa i obasni se «Ova lutka se zove Mica Tepalica. Ona ne može reći početak riječi. Zato kad želi reći GLADNA SAM, ona kaže LADNA SAM. Uzmi sad lutku i ti govori umjesto nje. Kako bi ona ponovila riječi koje ja govorim? Ponovi za mnom ove riječi kao Mica Tepalica : Oko, uho, baš, čep, dan, dio, mama, tata, baka, dida, lopta, lutka, jaje,igla isl. Djeci se zadaje jedna po jedna riječ, najviše deset riječi.

ŠTO SVE ZAPOČINJE S … (raščlamba riječi)
Najprije se zadaje glas (početni glas slučajo izabrane sličice u slikovnici). U unaprijed određenom vremenu igrač nabraja što više koji započinju zadanim glasom. Dobiva žetone za svaku priznatu riječ.

LANAC (raščlamba riječi)
Prvi igrač kaže bilo koju riječ. Sljedeći igrač mora izgovoriti novu riječ koja započinje posljednjim glasom predhodne riječi. Primjer : krov-vlak-kiša

PAVAO I NJEGOV GLAVAO
Jedan je Pavao Na čistoću malo davao I noću kad je spavao Prvo ga je bolio glavao Pa je bol jenjavao A iz Pavlov glavao Izrastao svjež travao
I tako je Pavao Imao jedinstven glavao I sa njim stekao ulični slavao Sve dok nije došao kravao I sve mu popasavao Od tada se svaki dan Pavao Umivao prao očetkavao
Sve je to drugi Pavao Vidio i zapisavao Pavao Kanižavao A od njeg je prepisavao I dodao svoj kraj
(Pajo Kanižaj)

GNJAVATOR
Bio jedan teški gnjavator Imao je tup glavator Bježao je od kućatora I od školatora. Nije volio nikakav radator Ležao je na livadi izvaljen na travator Sunce mu je posudilo svoj radijator. Čekao je da mu pečeni golubator I zreli kruškator Sam padne u zubator. – Što mogu_ govorio je gnjavator – kad imam tup glavator. Onda, jednog dana, kad je gnjavator Ležao na obali Nilatora Eto aligatora. – Ja sam – reče aligator- doktorator, pa ću malo zašiljiti tvoj glavator. Zasjalo u aligatora sto raznih zubatora I tu je kraj pjesmatora.
(Zvonimir Balog)

USPORENI FILM
Igra u kojoj se cijeni sposobnost nadzora pokreta tijela pri sporom kretanju. Uzrast:od šest godina Igrači:tri ili više
* Jedan od igrača vodi igru.Ostali sudionici naslone se leđima na zid (zgrade,kuće)ili na ogradu i čekaju znak voditelja igre. * Na dogovoreni znak,igrači počinju ići prema naprijed što polaganije mogu prema drugoj ogradi,zidu i sl. ili na neki način označenom cilju.Moraju raditi pokrete kao da trče svom brzinom i kao da su u usporenom filmu. * Voditelj pazi da nijedan igrač ne miruje jer će ga inaće isključiti iz natjecanja.Isto tako,nastoji ubrzati igrače kao da je riječ o pravoj utrci. * Pobjeđuje onaj igrač koji zadnji stigne do cilja.

UNUTRA I VAN
Zanimljiva igra u kojoj treba pažljivo slušati upute voditelja igre. Uzrast:od šest godina Igrači: deset ili više
* Jedan od igrača vodi igru.Ostali sudionici se podijele u dvije grupe i naprave dva kruga jedan u drugom.Uhvate se za ruke * Ako voditelj vikne:»Unutra!»,oni koji čine vanjski krug ispuštaju ruke i pokušavaju ući u unutarnji krug.Igrači unutarnjeg kruga nastoje to spriječiti,a da ne ispuste jedni druge iz ruku. * U slučaju da voditelj vikne:»Van!»,igrači koji se nalaze u unutarnjem krugu pokušavaju izaći izvan vanjskog kruga koji čine njihovi suigrači,dok ovi to nastoje spriječiti.Moraju se približiti što više jedni drugima i skupiti koljena da igrači unutarnjeg kruga ne bi mogli lako proći.

NAGAZI REP
Zabavna igra u kojoj treba trčati za drugima i istovremeno od njih bježati. Uzrast: od pet godina Vrijeme trajanja:oko 10 min Igrači: četiri ili više Materijal: komad konopca dužine jednog metra po igraču.

* Svaki igrač dobije dio konopca i zadjene ga za hlače kao da mu je rep.Petnaestak centimetra konopca vuče se po podu. * Na znak za početak,svi igrači počinju trčati.Nastoje nagaziti rep suigrača, a istovremeno paze da nitko ne nagazi njihove repove. * Igrač koji izgubi svoj rep ispada iz igre i povlači se. * Posljednji igrač koji uspije sačuvati svoj rep je pobjednik u ovoj igri.

LJEPILO
Igra lovljenja koja prisiljava onoga tko lovi da se kreće uz teškoće. Uzrast:od pet godina Vrijeme trajanja:oko deset minuta Igrači:tri ili više
* Igrači izaberu jednoga koji lovi pomoću brojalice.Izabrani broji do deset kako bi ostalima dao vremena da se udalje. * Nakon što je završio s brojanjem,pokušava uhvatiti nekog od suigrača kako bi taj slijedeći lovio.Igrači pokušavaju pobjeći. * Onaj kojeg ulovi, lovi slijedeći.No,mora loviti tako da drži ruku na mjestu na kojem ga je igrač prije dotakao.To znači da mu je ruka «zalijepljena». *Ponovo se svi razbježe kako ne bi bili uhvaćeni.

GORI KUĆA
Savršena igra za mala dvorišta.Igrač treba biti brz da ne ostane «bez kuće». Uzrast:od pet godina Vrijeme trajanja:oko deset minuta Igrači:pet ili više
* Nakon što odrede prostor za igru,svi sudionici stanu na mjesta koa će biti njihove «kuće»:neki ugao,kraj stupa… * Jedan od sudionika ostaje u sredini,»bez kuće». * Kad igrač koji stoji u sredini vikne :»Gori kuća»,svi moraju promijeniti kuće.»Beskućnik» iskoristi taj trenutak da uđe u nečiju kuću. * Jedan ostaje «bez kuće» i stane u sredinu,a igra ponovo počinje.

LANAC PROBIJANAC
Za ovu igru nije bitan broj igrača. Dapače, što više to bolje!
Za početak, uz zanimljivu brojalicu podijelite igrače u dvije skupine. Svi igrači u svojoj skupini stvore lanac držeći čvrsto spojene ruke. Birajući “najslabijeg” igrača protivničkog lanca, pozivaju ga da probije njihov lanac na onom mjestu koji sam odabere. Ukoliko uspije, odvodi jednog igrača u svoju skupinu, u protivnom (ako ne probije lanac), ostaje pridružen skupini kojoj je pokušao probiti lanac. Igra se nastavlja sve dok svi igrači nisu dio jednog lanca. Osim potrebne snage, brzine, spretnosti, dobre procjene i ponešto sreće, neophodno je imati puno prijatelja, lijep dan te ponešto prostora u parku! Dobru zabavu!

VJETAR PUŠE (LOVICE)
I za ovu potrebno je što više igrača, što više to bolje. Brojalicom izaberite dijete koje će biti “vjetar”. Kada ste odlučili tko je vjetar, on uz uzvik plaši djecu: • JA SAM VJETAR, SIJEM PRAH, ZAR VAS DJECO NIJE STRAH? • TI SI VJETAR, DIŽEŠ PRAH, AL NAS DJECU NIJE STRAH! • AKO JA ZAPUŠEM? • MI ĆEMO POBJEĆI!
Tada vjetar počne puhati tj.loviti djecu. Svako ulovljeno dijete postane ”dio” vjetra.

KIPOVI
Jedan igrač je kipar, dok su svi ostali- kipovi. Kipar stoji na povišenom mjestu, a kipovi pred njim su raštrkani. Kada kipar pljesne dlanom o dlan, svi se kipovi počinju okretati oko svoje osi. Kada on vikne STANI, sva djeca stanu i načine kip. Tada kipar šeće među kipovima te odabire najljepši kip, koji postane kipar, i igra se nastavlja. Niti u ovoj igri nije bitan broj igrača.

TRČANJE NA TRI NOGE
Djeca se svrstaju u parove. Svaki par stane o bok jedan drugome, zagrle se i svežu noge tako dadesni igrač veže svoju lijevu nogu uz desnu nogu prijatelja na lijevoj strani. Sada taj par ima tri noge. Lovi dijete koje nema para. Svi se “tronogi” parovi razbježe. Onaj člana para kojeg je lovac dotaknuo, sada postaje lovac. U ovoj igri ćete zasigurno pronaći puno zadovoljstva i smijeha!

POTEZANJE KONOPA
Brojalicom podijelite društvo na dvije skupine. Na zemlju postavite konopac (poslužiti će i uže za preskakanje – «vijača»), te ga podignete. Načinite poštenu granicu na zemlji na jednakoj razdaljini između prvih igrača iz svake skupine. Na dani znak počinje potezanje. Kojoj skupini prije pođe za rukom da povuče drugu preko crte, ona je pobjednik.