Dječji vrtić “Potočnica” sudjelovao na svehrvatskoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje

Udruga Lijepa naša organizirala je u nedjelju 14.10. na središnjem gradskom trgu u Đurđevcu državnu smotru Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje koja je okupila 70 odgojno-obrazovnih ustanova iz Republike Hrvatske sa statusom međunarodne Ekoškole.

Svehrvatska smotra Dana kruha održava se svake godine druge nedjelje u listopadu kao svečanost na kojoj uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i pojedinci bili podareni. Starinski načini pripreme kruha, izložba starih pribora i alata za pripremu kruha te obradu zemlje, imaju za cilj očuvati običaje kao nerazdvojni dio nacionalne kulturne baštine.

U sklopu smotre, vrtićarci i školarci predstavili su razne krušne proizvode i tradicijske načine njihovog pripravljanja, a posjetitelji su mogli uživati i u degustacijama. Priređena je i svečana procesija svih sudionika od središnjeg gradskog trga do crkve svetog Jurja. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak koji je, uz zahvalu za Božja dobročinstva, blagoslovio donesene plodove. Ovim putem zahvaljujemo se gđi. Ivki Mađar predsjednici udruge Čuvarica kulturne baštine iz Kladara koja nam je pomogla u predstavljanju kulturne baštine naše Općine.