Igraonica sreće – SPORTSKA IGRAONICA

U sklopu projekta „Igraonica sreće“, u Dječjem vrtiću Potočnica započela je s radom Sportska igraonica. U Sportsku igraonicu uključeno je više od 50-ero djece, a odvija se u dvije starosne skupine u sportskoj dvorani vrtića. Formiranje ovakve igraonice potaknuto je poticanjem djece na važnost tjelesnog vježbanja i zdravog načina života.

Sportska dimenzija programa je da kod djeteta od najranije dobi potičemo i razvijamo svijest o važnosti tjelesnog vježbanja, zdravog, aktivnog i produktivnog načina života, koji je sastavni dio kulture življenja. Cilj je kroz igru, maštu, puno zabave i smijeha dijete uvesti u svijet sporta kako bi imalo što bolji uvid u značajnost sporta i tjelesnog vježbanja pri čemu razvijamo motoričke sposobnosti djeteta (koordinacija, snaga, brzina, gibljivost, ravnoteža, preciznost…) s naglaskom na njihovu povezanost sa zdravljem i zdravim načinom života.

Osnovne zadaće programa:

– utjecati na cjelokupan i skladan rast i razvoj

 – razvijati bazične motoričke sposobnosti

 – upoznavanje s osnovnim elementima iz pojedinih sportova

 – stvaranje navike za svakodnevno tjelesno vježbanje

Planirani ishodi učenja:

-razvijati emocionalnu samoregulaciju (čekanje na red,obzirnost i pristranost prema drugim sudionicima igre, prihvaćanje poraza, priznavanje tuđeg uspjeha ili prednosti…)

-razvijati kulturu ponašanja i pozitivne međuljudske odnose (dosljednost u izvršavanje zadataka, prihvaćanje i uvažavanje različitosti između djece, poštivanje pravila igre…)

-razvijanje odlučnosti, samopouzdanja, poticanje ustrajnosti i svladavanje straha

Plan i program Sportske igraonice verificiran je od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja.

Voditeljica igraonice – Ivana Maras, odgojiteljica predškolske djece